De Q'eros indianen uit Peru zijn de directe afstammelingen van de aloude Inca's. Toen de Spanjaarden het Incagebied veroverden en de Inca's uitmoordden, trokken de Q'eros naar 4500 meter hoogte buiten bereik van de veroveraars. Op die wijze hebben ze hun cultuur, kennis en wijsheid 500 jaar lang zuiver kunnen bewaren. Hun legende was, dat ze die kennis en wijsheid weer naar de wereld moesten brengen, als de belangrijkste gletschers van De Andes zouden smelten. De eerste tekenen daarvan openbaarden zich rond 1984. Samen met de arts-antropoloog Alberto Villoldo, die 25 jaar lang de Q'eros bestudeerde en onder hen leefde, brachten ze het Inca-sjamanisme rond 2000 weer naar de bewoonde wereld in de vorm van de Munay ki- en Nusta karpay-inwijdingen.

De Munay Ki zijn 9 sjamanistische inwijdingen -5 traditionele aangevuld met 4 in deze eeuw door de Q'eros gechannelde- die in de Incatijd alleen aan leerlingsjamanen werden gegeven, maar nu voor iedereen beschikbaar zijn. Het zijn sterk transformerende inwijdingen.

De Nusta Karpay zijn 7 inwijdingen van de belangrijkste Inca godinnen, de Nusta's. Ook deze zijn door de traditie van de Inca's bepaald.